Manzara Fotoğrafı İçin Gerekli 3 Filtre

Manzara Fotoğrafçılığında Kullanılacak 3 Filtre

Profesyonel manzara fotoğrafçıları, manzara fotoğrafı çekerken kullanılabilecek 3 filtreyi öneriyor. Polarize filtreDereceli ND (neutral density) filtre ve warm filtre (sıcak renk filtresi). Bu yazıda her birine tek tek bakacak ve kısaca ne işe yaradıklarını özetleyeceği.

1.       Polarize Filtre

Manzara fotoğrafı çekmek için yalnızca bir filtre alacaksanız bu mutlaka Polarize Filtre olmalıdır. Diğer tüm filtrelere göre çok farklı sonuçlar doğuracaktır. Ayrıca sadece manzara fotoğrafı değil diğer dallarda da çok işinize yarayacaktır. Polarize filtreler renk eksinliğini arttırır, bu da fotoğrafın daha doygun renkli gözükmesini gökyüzünün daha koyu mavi ve yeşillik bölgelerin daha yeşil gözükmesine yarar. Ayrıca herhangi bir yansımayı yok edebilir.  Minik akarsuların içindeki taşları görmenizi sağlar.

CPL

Sağda polarize filtre uygulanmış. Renkler daha yoğun.

En önemli, polarize filtre parlak gün ışığından oluşan parlamayı ve oluşturduğu negatif etkileri yok der. Fotoğraflarınız daha dengeli ve doğal gözükür. Polarize filtre’nin etki yoğunluğunu, filtreyi çevirerek ayarlayabilirsiniz.

Polarize filtre, güneş sağ veya solunuzdan geliyorken daha işlevseldir. Güneşi ön veya arkanıza aldığınızda çok büyük değişimler görmeyebilirsiniz. Bakış açınızı buna göre değiştirmenizde fayda vardır.

2.       Dereceli Neutral Density (ND) Filtre

ND filtre yani Neutral Density (Nötral Yoğunluk) filtre, adını iş yapma şeklinden alır. Renk veya kontrast değiştirme yeteneği yoktur (nötral), yalnızca sensöre gelen ışığı düşürür. Sıradan ND filtreler objektifin önünde koyu renkli özel bir camdan ibarettir ve gelen tüm ışığı azaltır. Ama dereceli nd filtre, bir kenarı açık diğer kenarı koyu özel bir camdır. Koyu ve açıklık ortada azalarak birleşir, bu yüzden dereceli filtre denmiştir.

Dereceli ND filtre, açık renk gökyüzü ile gölgelik bir alanı aynı anda çekmek istediğinizde çok işe yarar. Çünkü ışık ayarınızı gölgeye göre yaptığınızda beyazlar patlayacaktır. Aydınlık için de tam tersi geçerlidir. Dereceli ND filtreyi gökyüzünün olduğu kısma tuttuğunuzda gökyüzü de karanlık gözükecek ve genel bir ışık ölçümüyle daha dengeli fotoğraf çekmeniz mümkün olacaktır.

Dereceli ND filtreler üzerlerindeki numaralar ile adlandırılır. 0.3 , 0.6 ve 0.9 en yaygınlarıdır. İsimlerini en karanlık yerlerinde ışığı sırasıyla 1, 2 ve 3 stop düşürdüklerinden almaktadırlar.

3.       Warm Filtre (sıcak renkler)

Dikkat çeken manzara fotoğrafları ışığın iyi olduğu anlarda çekilir. Maalesef bulutlu günlerde manzara ölü, soğuk ve ilgi çekici olmayabilir. Warm filtre, özel bir cam üzerine kaplanmış ince turuncu tonlarındaki filmden oluşmaktadır. Turunculuk ölü ve sönük gri/mavi üzerinde canlandırıcı etki yapar.

Warm filtreler son yıllarda yazılımsal gelişmelerle aynı etki taklit edilebildiğinden pek kullanılmamaya başlamıştır. Analog fotoğrafçılıkta etkisini halen sürdürse de, yaygın değildir. Ama yine de warm filtre çok da kullanılması gereken bir şey değildir.


Yorum bırakın